[Téma] Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Ahoj, mám FM NAV - nemáte někdo zkušenosti, kde stáhnu soubor s letovými prostory ČR, případně i jinde, který by byl s Flymasterem kompatibilní? Ten, který mám v LK8000 mně nefunguje. Díky za link.
-
1 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Pamet Flymasteru je zrejme omezena jen na urcity pocet bodu ze kterych se skladaji jednotlive polygony. Viz google. Treba zde : https://groups.google.com/forum/#!msg/oaconvert/UUaDg1QBjTI/Iw8hr1dZGl4J
Zkus tam odsud poslat jen neco maleho, treba jen P, jestli to pujde : http://soaringweb.org/Airspace/CZ
-
2 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Ahoj.
Dobrá zpráva je, že v mém Flymasteru GPS už prostory fungují.
Myslím totiž, že do nedávna ještě nefungovaly. Tedy nefungovaly oblouky, kruhy a polygony fungovaly.
Podmínkou je nový firmware, ke od verze 1.03a došlo k Expanded airspace storage capacity four fold.
A hlavně nový software Flymaster Designer kde došlo u verze 1.13 k Airspace arc shapes improved.
Zatím jsem tam jen na zkoušku frknul CTRka a TMAčka a konečně to jakžtakž zobrazuje. Varování nemám ještě vyzkoušené, ale doma mně varuje, že jsem v CTR.
Myslím, že by to mohlo být použitelné, odhaduju, že si člověk bude muset dávat rezervu 100m horizontálně i vertikálně. Možná i víc. Ty prostory jsou totiž vykreslené ne úplně přesně a tlak na QNH od ŘLP taky nenastavuju.
K otázce co tam nahrát. Používá se formát OpenAir, viz odkaz výše. V Čechách má smysl asi CTR, TMA, LKP, část LKR (Temelín a Dukovany - 24h), možná D.
A pak podle uvážení nebo aktuální aktivace další LKR, TRA a TSA. Hranice asi ne.
Flymaster Designer umí z jednoho souboru poslat jen některé prostory. Ale že by člověk vždycky podle AUP, nebo WebBriefingu, nebo paragliding-mapa.cz nahrával vždy před letem co potřebuje, to asi nebude reálné.
Když budu mít čas, dám někam ke stažení v jednom souboru prostory pro nás "zapovězené" trvale a ve druhém ty, které mohou být aktivovány.
Není mi ale na 100% jasné, jestli smíme do LKD, nebo se to jenom nedoporučuje. A jestli připadá pro nás v úvahu létání uvnitř LKR, jak rychle můžou být aktivovány...
-
3 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Pokud to dobre chapu, LKD ma pouze informacni hodnotu, nikdo by te snad nemel popotahovat za to, kdyz jim proletis. Ale je dobry vedet proc tam ktery prostor je a jak muze byt pro nas nebezpecny - viz stranka 5 tady: http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/e5-1.pdf
LKR/TRA/TSA pokud neni naplanovane (v AUP), nemuze byt aktivovane. Takze kdyz neni napsane v AUP nebo zrovna v case kdy tam letis neni naplanovany, muzes ho proletet bez obav (pozor ze casy na strance AUP jsou uvedene v UTC)
-
4 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Mám poslední firmware 1.03b, poslední FM Degner. Dávám tam soubory viz výše a stále to tam nevidím. Nevím co dělám špatně. Nedá se to někde ještě zapnout?
-
5 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Zapomněl jsem napsat o jedné zákeřnosti.
Po nahrání souborů se prostory nezobrazí. Zobrazí se až po startu. To znamená chytnout pozici z GPS a překročit určitou rychlost.
Pro testování doporučuji v advanced settings nastavit rychlost, od které je detekován start, na 1. Pak se odstartuje i chybou měření GPS pozice :-)
Myslím, že jak je jednou odstartováno, po nahrání nových souborů se hned zobrazí. Teda dokud nevypneš, nebo nepřistaneš...
-
6 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Díky. Myslím, že to bylo tím. Už se to zobrazuje. :) Varování se dá nějak nastavit jen od CTR nebo i od TMA?
-
7 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
for PetrBic: Varování je nastaveno datovýmipolem Alt. to CTR a DIst. CTR. CTR je označení pro včechny prostory. Tzn. v menu nastavíš horizontální a vertikální vzdálenost do prostoru a upozorňuje tě to na všechny nahrané prostory stejně (CTR, TMA, LKP...).
I po navýšení kapacity mám stejně obavu, že se prostory, které by měly být nahrané pořád (CTA,CTR, D, P, R, TMA) se všechny nevejdou. Alespoň se mi nezobrazují všechny (např. LKR5A, LKR5B - Brdy). nevím čím to je.
Zájemcům nabízím své vytvořené Layouty (emailem)