[Téma] Stavba navijáku
Ahoj, nemáte někdo náhodou plánky na stavbu navijáku? Jde mi o něco jednoduchého, třeba něco takovéhoto:
http://www.paragliding-bazar.cz/inzerat/2896-navijak-pro-paragliding-s-prislusenstvim/
Děkuju
-
1 RE: Stavba navijáku
Přesně takový naviják mám, jestli máš zájem můžu ti jej prodat. písni když tak na marekfly@seznam.cz
-
2 RE: Stavba navijáku
Pokouším se sehnat nějaké technické informace k navijákům.
Jaká průměrná síla se používá při vleku?
Je někde dostupná tabulka, ze které by bylo možné získat představu o reálných možnostech navijáku nebo odvijáku - délka lana (dráhy) a dosažitelná výška?
Dostatečný výkon elektro motoru pro naviják?
Jaká lana se používají?
Děkuji. Pochopitelně jsem hledal, zatím neúspěšně.
-
3 RE: Stavba navijáku
vocho67:
síla: na startu přiměřeně malá +-400N (40kg), v průběhu se přidá na +- 1000N
tabulka: ne; na krátkých dráhách (do 1km) je naviják efektivnější. Prakticky na 1km dráze získaná výška 200-300m (ale pozor, pro naviják potřebuješ letiště, s odvijákem ti stačí klikatá a kopcovitá polňačka)
výkon: jako nejslabší pohon navijáku jsem zatím viděl motorku - snad něco jako jawa 350
lana: zatím nejlépší zkušenost je s lany z winchline.nl
do PM jsem ti napsal kontakt, kdyžtak brnkni pro víc informací
-
4 RE: Stavba navijáku
Děkuji za reakci.Vždy považuji za přínosnější veřejnou diskusi, než soukromé zprávy. Je dobré, když diskuse žije. Třeba to pomůže i někomu v budoucnu.
Nějaké údaje jsem nakonec našel. Minimální výkon elektromotoru se doporučuje 5 kW , u spalovacího je to víc (kroutící moment).
Tah je doporučován 80% váhy pilota.
K létání se vracím po 20 letech.Snažím se dohnat vlak, který ujel dost daleko. Jsem z míst, kde sice hory máme, jenže všechno je zalesněné. Louky pod horami jsou již s malým sklonem. Takže se nabízí naviják, získat pár metrů výšky (nad lesy) a ......
.
-
5 RE: Stavba navijáku
Jaká je cena lana z winchline.nl? (orientačně)
-
6 RE: Stavba navijáku
Koukněte na toto zajímavé video, zejména na spojku.
Používá se to někde?
I na nastavení síly odvijáku to musí být zajímavé
-
7 RE: Stavba navijáku
vocho67: k té spojce: https://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/pristroje-nastroje-gps-varia-software:99463
-
8 RE: Stavba navijáku
Děkuji. velmi zajímavé čtení
-
9 RE: Stavba navijáku
vocho67: četl jsi mou PM? napsal jsem ti tam kontakt, tak zavolej.